Barcelona, a 13 d’octubre del 2008.- Tanquem les Nuclears – 100% Renovables denuncia la política discriminatòria contra l’energia solar fotovoltaica.
Les dades demostren que amb el 'Projecte de decret regulador del procediment administratiu aplicable per a la implantació de parcs eòlics i instal·lacions fotovoltaiques a Catalunya' la Generalitat deixa l’energia solar fotovoltaica fora de Catalunya.
La complexitat de les normatives urbanístiques, el predomini dels habitatges de pisos i les dificultats per aconseguir finançament han fer que l’energia solar fotovoltaica trobi barreres considerables per al seu desenvolupament urbà. Els anomenats “horts solars” han estat, fins aquest moment i fins a que es doni una política decidida de potenciació des de l’administració el camí pel que aquesta tecnologia comença a obrir-se camí dins de la generació elèctrica.
En contrast amb el ridícul objectiu de tenir instal·lats 100 MW pic per l’any 2015, plantejat pel “Pla d’Energia de Catalunya 2006 – 2015” de la Generalitat, la comunitat autònoma de Múrcia disposarà de més de 300 MW pic per a finals de l’any 2008.
Es dona el cas de que l’anuari 2008 de l’Institut Estadístic de Catalunya, comptabilitza 192.185 hectàrees de superfícies d’erms, matolls, espartars, superfícies conreables no llaurades i superfícies que no són aptes per a la producció agrícola. Un percentatge elevat d’aquestes terres poden ser aprofitades per a la instal·lació de plafons fotovoltaics instal·lats a terra.
Aquesta situació contrasta amb les aproximadament 10.000 hectàrees de terreny amb polígons industrials. Que, a més, està subjecte a les restriccions imposades pel projecte de Decret.
L’energia solar és el pilar bàsic de la generació renovables a Catalunya, donat l’elevat grau d’insolació que, segons les dades de l’Atlas Solar de 1996, es mantenia en una mitjana anual de 14,5 MJ diaris per metre quadrat, es tracta d’un recurs extraordinàriament distribuït pel territori. Precisament per això, i contràriament al que fa amb l’energia eòlica, el Decret no determina àrees potencials d’acord amb les dades de sòl. La distribució generalitzada del recurs solar el porta simplement a restringir el seu aprofitament a unes àrees que sap que són escasses.
El Govern sap perfectament que donat l’elevat preu del metre quadrat de sòl industrial les possibilitats de que es faci ús d’aquest per a instal·lar plaques fotoltaiques a terra són molt remotes. D’aquesta manera, el Decret suposa bloquejar el principal camí de desenvolupament de l’energia fotovoltàica, que podria assolir un potencial 1900 MW instal·lats, amb una generació de 3.720 GWh anuals, segons l’estudi del potencial de renovables a Catalunya fet per Greenpeace.
En contrast amb aquesta situació, i mitjançant els articles 20 i 21 del seu projecte de Decret, el Govern decideix restringir al mínim les possibilitats d’aprofitaments solars sobre el terreny, amb el que deixa aquesta tecnologia reduïda a un paper simbòlic.
Aquest és un dels motius pel que, des de la societat civil, convoquem a concentrar-se el proper dimecres, 15 d’octubre, a les 19 hores, a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona sota el lema: NO AL DECRET CONTRA ELS PARCS EÒLICS I ELS HORTS SOLARS. PER UNA CATALUNYA 100% RENOVABLE
Arxiu del blog
-
▼
2008
(39)
- ► de desembre (2)
- ► de novembre (1)
- ► de setembre (4)
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada