dilluns, 25 d’agost del 2008

"La ecología es el nuevo paradigma de la humanidad"

El teólogo brasileño Leonardo Boff, señaló que la humanidad está viviendo un momento único en la historia, donde la ecología se erige como un nuevo paradigma

Además, durante una conferencia celebrada en Buenos Aires, afirmó que la Tierra ya no aguanta la perspectiva de dominación del hombre.
"La ecología es un nuevo paradigma, tenemos que ir a un reencantamiento, que es vivir ’junto’ y no ’a costa’ de la naturaleza. No es medio ambiente, es ambiente entero", afirmó el teólogo en el Centro Cultural Borges, ante más de 300 personas.
Boff, de 69 años, uno de los fundadores de la Teología de la Liberación en los años 60 y 70, censurada por el Vaticano, autor de más de 40 libros, habló en Buenos Aires sobre su visión integral de la ecología. Agregó que se necesitan "cambios en los hábitos humanos" frente al planeta y una nueva "espiritualidad, buscar el sentido profundo de vivir en la naturaleza".
En ese sentido, destacó que "otro mundo es posible" dentro de una "convivencia con la naturaleza" y afirmó que "la Tierra ya no aguanta la perspectiva de dominación del hombre", surgida de la tradición judeo-cristiana a la que consideró "parte de la crisis". El teólogo y filósofo sostuvo entonces que la "lógica que oprime países es la misma lógica que devasta la naturaleza. Eso tiene que ser superado".
Boff, también ecologista, consideró que los indígenas "son el sujeto político nuevo en el continente" porque en los últimos años han conseguido "imponer agendas a los gobiernos". También destacó el hecho de que un integrante del pueblo aymara, Evo Morales, haya alcanzado la presidencia de Bolivia y valoró la resistencia de las indígenas para mantener sus lenguas, culturas y derechos.
El teólogo dijo que "hay una deuda" con la espiritualidad de los indios por lo que llamó a sostener un "diálogo interreligioso" que apoye los derechos de los originarios en el continente.
El ex sacerdote viajará a Neuquén y a Bariloche, luego a Cohiaique, en la Patagonia chilena, donde hablará con organizaciones mapuche y huilliche, sobre sus derechos y temas de actualidad.
Durante la conferencia, Boff no ahorró críticas a la Iglesia Católica y, en particular, al papa Benedicto XVI, al que responsabilizó por "equívocos" sobre el islamismo y las "duras referencias al ecumenismo, que ponen en riesgo 50 años de trabajo", lo que reafirma "la visión medieval" de que "hay una sola iglesia y es la Iglesia Católica".
Sancionado por el actual Papa por su libro "Iglesia: carisma y poder", que lo llevó a dejar el sacerdocio, Boff dijo que la Iglesia Católica "debe convertirse a las causas universales, como los derechos humanos, el derecho a comer al menos una vez al día y la escasez del agua potable".
La jerarquía católica tiene un "doble vacío", de "profetismo", por un lado, por la escasez de "denuncias de inequidades", y una "ausencia pastoral", por otro, para "animar a la gente hacia una sociedad benevolente con la naturaleza".

divendres, 15 d’agost del 2008

¿QUÉ SABEMOS SOBRE EL CONFLICTO GEORGIA-RUSIA?

Artículo de Bruce Gagnon, donde esplica el transfondo de lucha por el control de la enregía.
http://canarias.indymedia.org/newswire/display/16390/index.php

dimarts, 12 d’agost del 2008

No a les 65 hores setmanals

El passat 9 de juny, els ministres de Treball de la UE, van aprovar una modificació de la directiva sobre l'ordenació del temps de treball, que permet l'allargament de la jornada laboral de tot@ l@s treballador@s fins a 60 hores setmanals, i d'alguns col·lectius específics fins a 65. Això ho farien mitjançant acords treballador@ - empresa, atacant també el dret a la negociació col·lectiva.

Des de llavors diversos col·lectius i sindicats de base s'han començat a mobilitzar i s'estan preparant respostes que es començarien a extendre al setembre. La xarxa contra el tancament d'empreses i la precarietat ha redactat un manifest que podeu llegir al seu weben que criden a comités d'empresa, seccions sindicals, colectius i organitzacions a desenvolupar un procés de mobilització que porti a una vaga general de 24 hores el 7 d'octubre.; es poden enviar adhesions a la campanya.

El envío de la adhesión se realiza enviando un correo indicando el nombre del colectivo a xarxacontratancaments (at) moviments.net Per la seva banda, el comité d'empresa de TMB ha tret un comunicat en que s'adhereix a les reivindicacions i criden al conjunt del@s treballador@s i a la societat a confluir en una lluita i mobilització contra la directiva; en sentit similar s'ha manifestat també el Comité Confederal de la CGT.

diumenge, 10 d’agost del 2008

GRUPS ANTIDEMOCRÀTICS BUSQUEN SABOTEJAR I BOICOTEJAR EL REFERENDUM DEL 10 D’AGOST

COMUNICAT
A la comunitat i l’opinió pública internacional

El Ministeri de Relacions Exteriors i Cultes de Bolívia, informa a la comunitat i a l’opinió pública internacional que grups antidemocràtics han començat a realitzar una sèrie d’accions violentes per sabotejar, boicotejar i intentar entelar el Referèndum Revocatori del 10 d’agost a Bolívia.
El Referèndum Revocatori del 10 d’agost fou convocat per llei de la República num. 3850 de 12 de maig de 2008, aprovada i promoguda en el Senat per tots els partits de l’oposició que són majoria en la Camera alta de la República de Bolívia.

En el citat Referèndum, el poble de Bolívia decidirà sobiranament sobre la revocatoria del mandat del President, Vice-president i dels Prefectes dels Departaments de la República de Bolívia.

La Cort Nacional Electoral ha complert tots els procediments de Llei per a garantir la transparència i legalitat de la consulta i existeixen missions d’observadors de l’Organització d’Estats Americans, UNASUR, MERCOSUR i de diferents països d’Europa, Àsia, Amèrica Llatina, organitzacions de caràcter electoral com el Comitè d’Experts Electorals d’Amèrica Llatina (CEELA) i de la societat civil com Secours Catholique i altres.

Tanmateix, el CEELA, després d’una minuciosa revisió i anàlisi, ha manifestat que hi ha una confiabilitat del 97% en el padró electoral i es constitueix en el percentatge de més alta confiabilitat dels països de la regió.

Durant les últimes setmanes, diversos Prefectes i Comitès Cívics de l’oposició així com partits de l’oposició, en constatar a través de diferents enquestes que el President i el Vice-president de la República gaudeixen d’un suport del 60% i que alguns Prefectes podrien ser revocats, han començat a realitzar una sèrie d’accions per tractar d’impedir la realització del referèndum.

Aquestes accions han crescut i s’han tornat cada vegada més violentes i il·legals en els últims dies i es constitueixen en actes de sedició i desacatament a l’Estat de Dret posant en risc la continuïtat del procés democràtic. Citem alguns fets:

- La vaga de fam dels comitès cívics de Pando, Chuquisaca, Beni, Santa Cruz i Tarija, ara reforçada amb la incorporació de Prefectes que fins ara no convoquen a l’auto de bon govern per garantir el procés democràtic als seus Departaments.
- La presa d’institucions públiques per part d’universitaris, membres del Comitè Cívic i la guàrdia autonòmica de Tarija i les accions violentes davant l’aeroport d’aquesta ciutat que van impedir la visita dels Presidents d’Argentina i Veneçuela el passat 5 d’agost.
- La realització de trets de bala contra el vehicle del Ministre de la Presidència a Trinidad, Beni el 5 d’agost.
- Les amenaces contra la investidura del President Evo Morales destinades a impedir la presentació del seu informe en la sessió d’Honor del Congrés de la República que s’havia de realitzar el 6 d’agost a Sucre.
- L’acció de grups violents de la Unió Juvenil Cruceñista dependent del Comitè Cívic el 6 d’agost a la ciutat de Santa Cruz.
- La presa, per part de grups irregulars de paramilitars, dels aeroports de Pando i Trinidad per evitar l’arribada el 7 d’agost del President de la República.
- A tot això és necessari afegir la manipulació d’organitzacions sindicals per intentar bloquejar les principals vies de comunicació entre l’orient i l’occident mitjançant la voladura amb dinamita d’un pont a la zona de Caihuasi, Oruro, fet que, lamentablement, va produir dos morts i diversos ferits quan la policia va intentar evitar l’acció.

Malgrat aquestes accions de violència i sedició, el govern del President
Evo Morales ha buscat en tot moment evitar la confrontació, fins i tot cancel·lant compromisos de transcendència a nivell regional, nacional i internacional, per no caure en la provocació d’aquests grups que persegueixen la descomposició del procés democràtic per no sotmetre’s al veredicte del sobirà.

Davant aquesta situació és fonamental el pronunciament de la Comunitat
Internacional condemnant qualsevol intent de ruptura de l’Estat de Dret a Bolívia, rebutjant qualsevol acció de sabotatge i boicot al Referèndum d’agost i instant tots el sectors de Bolívia a que expressin de manera pacífica la seva posició a través del vot en el referèndum.

La Paz, 7 d’agost de 2008